maanantai 17. joulukuuta 2012

Joulukukkien hoito-ohjeita: atsaleaa ei saa päästää kuivumaan!

Atsalea (Rhododendron simsii-Ryhmä) on hieman harvinaisempi joulukukka. Yleensä siitä myydään pieniä "pensasmaisia" kasveja, mutta joskus voi onnistua löytämään siitä kartiomaisen tai rungolliseksi leikatun version, jossa on pallomainen latvaosa. Värejä löytyy valkoisesta violettiin ja jopa punaiseen.


Atsaleaa ei valitettavasti saa kotioloissa kukkaan uudestaan, mutta hyvässä hoidossa se kukkii silti  kohtalaisen pitkään. Se on kuitenkin todella herkkä huonolle hoidolle, joten sitä ei pidä unohtaa hoitamatta tai ilo siitä loppuu lyhyeen.

Tärkeintä on kastella riittävästi. Vaikka atsalean lehdet ovat pienet ja paksut, niin vettä se silti haihduttaa paljon. Mikäli se pääsee kuivumaan, kukat nuutuvat välittömästi. Uudelleen kastelukaan ei välttämättä enää auta, vaan kukkien lisäksi jopa nuput saattavat pudota pois. Mullan kosteus onkin tarkistettava päivittäin!

Pidä viileässä aina kun voit. Atsalea viihtyy viileässä ja huoneenlämpö on oikeastaan sille vähän liikaa. Älä säilytä atsaleaa milloinkaan lämpöpatterin lähellä ja nosta se ainakin yöksi asunnon viileimpään mahdolliseen paikkaan. Viileä kuisti olisi sille ihanteellinen paikka.

Me jopa pidämme makuuhuoneessa lämpöpatterin suljettuna, jotta voimme pitää arimmat kasvit, kuten atsalean, siellä. Tällainen järjestely ei tietysti sovi kaikille, mutta mitäpä me emme kasvien viihtyvyyden eteen tekisi.

Katso myös:


sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Joulukukkien hoito-ohjeita: amaryllis eli ritarinkukka on helppo kasvatettava

Ritarinkukkaa (Hippeastrum) kutsutaan jostain kumman syystä virheellisesti amaryllikseksi, vaikka oikea amaryllis onkin toinen kasvilaji. Niin tai näin, ritarinkukka on joulutähden ja hyasintin ohella yksi kolmesta kaikkein suosituimmasta joulukukasta hyasintin ja joulutähden lisäksi. Onneksi ritarinkukan hoito on helppoa.

Valkoinen ritarinkukka tuo valkean joulun 
jopa silloin, kun lumi vielä puuttuu.

Viihtyy huoneenlämmössä. Ritarinkukkaa voi hyvin pitää koko ajan huoneenlämmössä. Sen kukat eivät vanhene lämpimässä yhtä nopeasti kuin hyasinttien. Tietysti vähän viileämmässä paikassa senkin kukat kestävät vieläkin pidempään.

Kastele silloin tällöin. Ritarinkukan kastelu on helppoa. Se ei kärsi pienistä kuivahtamisista, eikä myöskään hetkellisistä ylikasteluistakaan. Usein ruukku on kuitenkin todella pieni verrattuna sipulin kokoon ja se tekee kastelusta vaikeaa. Usein kannattaakin kastelu hoitaa aluslautasen kautta tai upottaa ruukku veteen vaikkapa minuutiksi.

Suuresta sipulista eniten kukkia. Ritarinkukka tekee usein neljästä kuuteen kukkaa yhteen kukkavanaan. Ja yhteen sipuliin voi kukkavanojakin voi tulla yhdestä kolmeen. Mitä suurempi ja kalliimpi sipuli, sitä enemmän kukkavanoja siihen kasvaa.

Hyvä myös leikkokukkana


Onneksi ritarinkukkaa käytetään nykyään leikkokukkana. Se kestää maljakossa pitkään ja sopii sekä monilajisiin kimppuihin, että yksinään maljakkoon. Kuvassa oleva valkoinen ritarinkukka on kukkinut maljakossamme huoneenlämmössä jo viikon verran ja vieläkään kukat eivät näytä vanhoilta.

Joskus suositellaan, että ritarinkukan varsien alaosien ympärille tulisi laittaa kuminauha, jotta varret eivät ala alareunasta kiertymään rullalle. Se ei ainakaan aina näytä olevan välttämätöntä, joten me emme käytä niissä koskaan kumilenkkejä.

Mikäli haluaa olla varovainen tai sitten erityisen huolellinen, kukkien heteet voi poistaa saksilla. Kuvassa näkyvässä kukassa heteestä varissut siitepöly on sotkenut yhtä kukan terälehdistä. Minua tuo ei haittaa, mutta siitepöly voi sotkea myös pöytäliinan, joten senkin takia heteiden poistaminen olisi ehkä järkevää.


Ritarinkukan sipulin voi säilyttää


Joulun jälkeen ritarinkukan sipulin voi säilyttää ja sen kukittamista voi yrittää seuraavana vuotena. Kukkavanat leikataan kukinnan jälkeen heti pois ja kasvin annetaan kasvattaa kunnon lehdet. Kasvit tarvitsee mahdollisimman paljon valoa ja ravinteita aina loppukesään asti. Silloin kastelu lopetetaan ja sipulin päästetään lepäämään kuivaan ja viileähköön paikkaan. Marraskuun alussa sipuli istutetaan hyvään multaan ja sitä aletaan kastella.

Kukinta ei ole mitenkään varmaa, eikä edes kauhean todennäköistä, mutta monet haluavat silti yrittää. Varmuuden vuoksi kannattaa istuttaa kyllä kaupasta ostettuja uusiakin ritarinkukan sipuleita tai sitten ostaa suomalaisella viljelmällä kasvatettu ritarinkukka, joka varmasti kukkii jouluna.


Katso myös:


lauantai 15. joulukuuta 2012

Joulukukkien hoito-ohjeita: huumaavan tuoksuinen hyasintti

Hyasintti (Hyacinthus orientalis) on sipulikasvi, jonka tuoksu kuuluu perinteiseen jouluun. Monet ihmiset ovat tosin allergisia sille, mutta onneksi itse pystymme nauttimaan tuoksusta joka joulu.
Kylmässä tai lämpimässä. Hyasintti kasvaa ja kehittyy nopeasti. Ja mitä lämpimämmässä se on, sitä nopeammin se kehittyy. Tämän takia kukkiva kasvi kannattaakin siirtää mahdollisimman viileään yöksi, jotta kukinta kestäisi muutaman päivän pidempään. Hyasintin voi nostaa myös ulos pakkaseen, jossa kukinto jäätyy ihan kauniiksi. Jäätynyttä kasvia ei kuitenkaan enää uudestaan voi tuoda sisälle.

Kestää kuivaa ja märkää. Hyasintti ei ole arka kuivahtamiselle eikä liialle märkyydelle, vaan sen suuressa sipulissa riittää sekä vettä, että ravinteita. Hyasintista voikin tehdä myös leikkokukan joko sipulin kanssa tai ilman. Itse asiassa puhtaaksi pestyt juuret ja sipuli ovat aika koristeellisia lasisessa astiassa. Ylikukkineet hyasintit kannattaa jouluistutuksista korvata uusilla hyasinteilla. Hyasintit ovat halpoja ja ne kestävät hyvin uudelleen istuttamisen.

Kertakäyttökukka. Vaikka hyasintin saisikin säilymään kevääseen, siitä ei yleensä enää tule kunnollista puutarhakasvia. Jopa avomaalle tarkoitetut syksyllä istutettavat hyasinttien sipulitkin kukkivat vain pari-kolme vuotta hyvin, jonka jälkeen kukat jäävät aina pieniksi. Kukinnan jälkeen hyasintit voikin hyvällä omalla tunnolla heittää kompostiin.

Katso myös:


perjantai 14. joulukuuta 2012

Joulukukkien hoito-ohjeita: joulutähti inhoaa kylmää ja märkää

Näin joulun alla ajattelin kirjoitella pienen juttusarjan yleisimpien joulukukkien hoito-ohjeista. Kysymyksiä ja ehdotuksia mistä kasveista hoito-ohjeita kannattaisi kirjoittaa saa mielellään jättää kommenttikohtaan. Yritän vastailla kysymyksiin päivittäin.

Joulutähti on suosituimpia joulukukkia


Joulutähti on yksi suosituimpia joulukukkia. Sitä viljellään pelkästään Suomessa kaksi miljoonaa kappaletta . Ja se ei ole mikään ihme, sillä joulutähti taipuu moneen muotoon: minikokoisia joulutähtiä käytetään kukkaistutuksissa tai yksittäisinä kasveina vaikkapa pikku lahjoina, keskikokoisia joulutähtiä voi käyttää melkeinpä missä yhteydessä vaan ja joulun ruokapöydän kruunaa XL-kokoinen monilatvainen joulutähti.

Koon lisäksi joulutähden vaihtelevaan ulkonäköön vaikuttavat lajikkeet. Perinteisen punaisen ja valkoisen, joita niitäkin on monia eri sävyjä, lisäksi on pilkullisia, vaaleanpunaisia, kippuralehtisiä ja eri tavalla liuskalehtisiä lajikkeita myynnissä.

Vaikka puutarhakauppa onkin yrittänyt jo vuosia saada aikaistettua joulutähden myyntiaikaa vähemmän jouluisilla versioilla, niin näyttää siltä, että ihmiset haluavat pitää joulutähden nimen omaan joulun ajan kukkana.

Joulutähti kestää aika huonosti kuljetusta ja sen takia ostamme aina varmasti kotimaisia kasveja. Niiden kuljetus puutarhasta kauppaan kun ei kestä montaakaan päivää.

Joulutähden oikeita kukkia ovat "tähden" keskellä sijaitsevat 
keltaiset pampulat. Muut ovat värittyneitä ylälehtiä, 
jotka vain ovat ottaneet hoitaakseen kukkien terälehtien tehtävän.


Joulutähti ei nauti paukkuvista pakkasista


Varo kylmää! Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) on kotoisin Väli-Amerikasta, ja siksi se pitääkin lämmöstä ja on itse asiassa yksi kaikkein kylmälle arimpia huonekasvejamme. Se pitää aina kuljetuksen ajaksi kääriä sanomalehdellä moneen kertaan, jopa suojasäällä. Sisälläkin sille on varattava normaalilämpöinen paikka, eli mikään viileiden kuistien kasvi se ei ole. Toisaalta sen suuret lehdet haihduttavat nopeasti, joten sopiva paikka ei myöskään ole ikkunanlauta, jonka alla on lämpöä hohkaava patteri.

Kastele kohtuudella. Kylmänarkuuden lisäksi toinen tärkeä asia joulutähden hoidossa on kastelu. Sen neuvominen on oikea klassikkoesimerkki siitä, miten vaikeaa on kuvata sanoin sopivaa kastelumäärä, sillä mullan tulee olla sopivan kosteaa, ei kuivaa, eikä varsinkaan liian märkää. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tarkista kastelutarve päivittäin sormella tai kokeilemalla ruukun painoa. Kun kastelet, anna vettä sentin verran aluslautaselle ja kaada imeytymättä jäänyt vesi muutaman minuutin kuluttua pois. Kastelua ei yleensä milloinkaan tarvitse tehdä päivittäin, joten liika kastelua pitää oikeasti varoa.

Valoisuudella ei ole väliä, paitsi jos haluat joulutähdestä viherkasvin


Mikäli joulutähteä pitää vain kausi kasvina, sen voi sijoittaa pimeäänkin paikkaan. Mutta jos kunnon viherpeukalona ei raaski heittää hyvin voivaa kasvia roskiin, ja haluaa ehkä jopa yrittää sen kukittamista uudelleen, joulutähti tarvitsee kasvaaksen valoisan paikan. Kummallista kyllä, vaikka joulutähti kärsisi pimeästä, se pudottaa yleensä aina ensimmäisenä vihreät lehtensä. Punaiset ylälehdet, joita virheellisesti kutsutaan kukiksi, ovat kaikkein kestävimmät, ja joskus ne säilyvät kesään asti.

Vaikka heitämmekin kotona joulukukat pois vuoden vaihteen jälkeen, niin töissä olen välillä säästänyt yhden joulutähden viherkasviksi. Latvon kaikki versot tammikuussa siten, että jäljelle jää vain vihreitä lehtiä (mikäli niitä on silloin enää jäljellä). Kastelen siitä eteenpäin melko niukasti lannoiteliuoksella. Jossain vaiheessa versojen silmuihin tulee uusia lehtiä ja kasvi alkaa kasvaa. Huonekasvina joulutähti on aika tylsän näköinen, mutta silti sen kasvattaminen on välillä kivaa.

Joulutähden kukkaan saaminen onkin sitten paljon vaikeampaa. Lopputulos ei koskaan ole ostettujen kasvien veroinen, sillä voimakkaan väristen, suurten ylälehtien kasvattaminen vaatii kasvihuoneolosuhteet ja puutarhurin ammattitaidon. Joka tapauksessa syyskuun puolivälistä eteenpäin joulutähti on silloin pidettävä niin sanotussa lyhyessä päivässä. Se tarkoittaa sitä, että kasvin on oltava pilkkopimeässä vähintään 14 tuntia päivässä ja valossa korkeintaan 8 tuntia. Joulutähti tuntee silloin olonsa kotoisaksi, sillä joulutähti kukkii myös kotimaassaan talvikaudella.



Katso myös:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...