keskiviikko 8. elokuuta 2012

Jälleen vinkki kastelua helpottamaan: ruohosilppukate

Tämä kesä on ollut poikkeuksellisen runsassateinen, eikä meidän ole tarvinnut juurikaan kastella puutarhassa lukuun ottamatta muutamia kesäkukka-amppeleita. Tässä kuitenkin yksi vinkki tulevien kesien varalle: ruohosilppukate.

Estä veden haihtuminen maan pinnasta


Maa kuivuu pääasiassa kolmesta eri syystä: kasvit haihduttavat maasta vettä sekä auringon paiste ja tuuli kuivattavat maan pintaa. Maanpinnan kattamisella pyritään estämään auringon ja tuulen kuivattavaan vaikutukseen.

Maata voi kattaa monilla eri materiaaleilla, mutta ruohosilppu on ehkä kaikkein helppokäyttöisin. Sitä syntyy lähes kaikissa puutarhoissa, se on ekologista ja sitä on helppo levittää sinne tänne. Ruohosilppua käytetään useimmiten kasvimaalla, mutta me laitamme sitä myös paahteisilla paikoilla kasvavien kesäkukkien tyville. Maaperämme on hiekkaa ja hietaa, joten se kuivuu poudalla nopeasti.

Paahteisella eteläseinustalla kasvavien kääpiösamettikukkien 
(Tagetes tenuifolia) 'Lemon Gem' alla on ruohosilppukate, 
sillä muuten maa olisi jatkuvasti rutikuiva.

Ei kuitenkaan pelkkää hyvää


Ruohosilppua ei saa laittaa liian paksua kerrosta, jotta se ei tiivistyessä ala mätänemään ja mädännyttämään myös varsinaisia kasveja. Parempi olisikin laittaa ruohosilppua monta kertaa kesässä ohuita kerroksia. Katteen hyviä puolia ovat sen pieni lannoitusvaikutus sekä se, että se lisää maan pieneliötoimintaa (näkyvimpinä lierot), joka taas ajan mittaan parantaa maata.

Ruohosilpun huonona puolena on todettava, että se saattaa lisätä etanoiden ja kotiloiden viihtymistä. Minusta niitäkään ei tarvitse hysteerisesti pelätä, vaan kannattaa keskittyä suojelemaan pihan arvokkaimpia ja arimpia kasveja niiltä. Koko puutarhasta niitä on mahdoton saada pois, joten liian haastavaa tavoitetta niistä ei kannata siksi ottaa.


Muita kasteluaiheisia kirjoituksia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti