Pionit (
Paeonia sp.) ovat rauhaa rakastavia kasveja, jotka eivät tarvitse eivätkä pidä juuriston häirinnästä. Joskus niitäkin on pakko kuitenkin nostaa ylös. Jotta pionit eivät liikaa "häiriintyisi" nostamisesta ja mahdollisesta jakamisesta, se on syytä tehdä oikeaan aikaan.
Vaikka taimimyymälöistä ostettuja astiataimia voi hyvin istuttaa maahan mihin aikaan tahansa, ei pioneja kuitenkaan saisi nostaa maasta kuin vasta syksyllä. Pionit kasvattavat juuria parhaiten syksyllä, joten mikäli pionien nostamisen tekee väärään aikaan, kasvi ei tahdo vielä kasvattaa uusia juuria, mutta lehdistö tarvitsisi kuitenkin vielä vettä.
Kiinanpionilajike White Cap täydessä kukassa.
Omakohtaisia kokemuksia väärästä istutusajankohdasta
Meillä on kokemusta eri istutusajoista. Olemme hankkineet pionien jakotaimia ulkomailta syksyisin. Ne toimitetaan pelkkinä juurakon paloina, joissa ei ole lainkaan multaa. Kun ne istuttaa loka-marraskuussa maahan, ne juurtuvat hyvin ja voivat jopa kukkiakin seuraavana vuotena ensimmäisen kukan. Juuri koskaan juurtumisessa ei ole ollut mitään ongelmaa.
Viime vuonna jouduimme uusimaan kiinanpionipenkkimme, sillä viereinen syreeniaita oli kasvattanut paksun juurimassan pionimaahan. Otimme riskin ja nostimme elokuussa hyvin voivat pionit suurilla paakuilla yhden vuorokauden ajaksi kasvihuoneen varjoon. Kunnostimme penkin: ensin syvän kuopan pohjalle yhtenäinen juuriestematto ja sen jälkeen paksu kerros käsin kivistä ja juurista seulomaamme maata, johon lisäsimme turpeeseen imeytettyä hevosenlantaa, kalkkia ja lannoitetta. Sitten vain kasvit varovasti takaisin, lehdistön leikkaus keveämmäksi, jotta kasvit eivät turhaan haihduta ja loppu kesän huolehdimme kastelusta.
Pionit kestivät siirron hyvin, mutta tänä kesänäpä ei juuri kukkia tuossa pionimaassa näkynyt. Periaatteessa ei pitäisi tehdä yleistystä pionien sopivasta nostoajankohdasta yhden kokemuksen perusteella, mutta tässä pionipenkissä on kuitenkin parisenkymmentä eri lajiketta. Syksy mainitaan ainoaksi sopivaksi siirtoajankohdaksi myös monissa kirjoissa, eli ei tämä pelkästään meidän mielipide ole.
Pioni kannattaa istuttaa kohopenkkiin siten, että kasvupiste jää 3-5 senttimetrin syvyyteen. Talveksi pionin päälle muotoilemme sorasta aina pienet kummut juurakon päälle. Tämä suojaa silmuja ja estää jäälammikon muodostumista juurakon päälle. Keväällä on kiva varovasti poistella sormella soraa ja seurata milloin silmut lähtevät puhkeamaan.
Syksyllä istutettuja pioneja, joiden tyville on tehty sorasta kumpareet,
estämään talvimärkyyttä. Teemme sorakumpuja myös vanhempienkin pionien tyville.
Pionien jakaminen
Pionia myös lisätään jakamalla. Samalla kun kasvin kerran nostaa ylös, kannattaa paakku puhdistaa monivuotisista rikkakasveista karistelemalla multa juurakoiden ympäriltä. Paljaista juurakoista näkee hyvin, mistä kohtaa pionit kannattaa jakaa.
Jos ei halua liikaa häiritä pioneitaan, kannattaa juurakko jakaa vain pariin kolmeen osaan, tai ottaa juurakosta vain pari pientä juurakonpalaa erikseen kasvamaan. Toisaalta isoja paakkuja taimistoilla jaetaan hyvinkin pieniin kappaleisiin, mutta se tietää taas vuosikausien odottelua ennen kuin pionit ovat edes jonkin verran näyttävän kokoisia.
Taimistolta ostettuja paljasjuurisia pionien jakotaimia,
joita voi istuttaa loka-marraskuussa.
Varo siirtämästä pionien viruksia!
Pionien juurakoita rikottaessa kannattaa varoa siirtämästä kasvitauteja. Pioneita vaivaavat yleisesti virustaudit, jotka tunnistaa kasvin lehdissä olevista vaaleista selkeistä renkaista tai kirjavuuksista. Sairastunutta kasvia ei voi kotioloissa enää saada terveeksi, mutta ei pioni viruksista kovasti kärsikään. Mekään emme ole heittäneet virustautisia pioneja pois.
Virukset voivat siirtyä esimerkiksi kun jakaa terveitä ja sairaita kasveja samoilla oksasaksilla, puukolla tai lapiolla. Siksi kannattaakin ensin jakaa terveet kasvit ja vasta sen jälkeen sairaat. Työvälineet kannattaisi jaksaa pestä aina eri kasvien välillä. Viruksia ei kuitenkaan liikaa kannata pelätä. Käytännössä terveet pionit voivat pysyä terveinä vaikka puutarhassa jokunen sairaskin pioni kasvaisikin.