maanantai 14. tammikuuta 2013

Joulukukkien hoito-ohjeita: ikivihreä skimmia selviää puutarhassa

Skimmia (Skimmia japonica) on melko harvinainen joulukukka. Pieniä kasveja käytetään jonkin verran jouluistutuksissa ja suuria taas myydään sellaisenaan. Sen koristeellisuus perustuu tumman vihreisiin lehtiin ja tiilenpunaisiin kukintojen nuppuihin.


Skimmian hoito on helppoa. Sen paksut lehdet eivät heti kärsi kuivuudesta, eivätkä nuputkaan helposti putoa. Mikäli haluaa säilyttää kasvinsa kevääseen, sitä ei pidä päästää kuivumaan. Hieman viileämmässä ja valoisassa paikassa se säilyy helpommin.

Keväällä ulos puutarhaan. Kun skimmian saa säilymään elävänä kevääseen, se kannattaa istuttaa puutarhaan. Koska kasvi on ikivihreä, sitä ei kannata laittaa ihan aurinkoiseen paikkaan. Varjossa tai puolivarjossa myös maa pysyy tasaisen kosteana, jolloin skimmia selviää parhaiten.

Yllä olevassa kuvassa on oma skimmiamme, joka on istutettu kuvan ottamista edeltävänä keväänä maahan. Kuva on otettu lumettomana talvena uuden vuoden päivänä. Kasvi teki tuolloin myös kukkanuput sopivasti syksyllä, jolloin se periaatteessa oli jouluna samassa vaiheessa kuin myytävätkin kasvit. Kasvi jouduttiin sittemmin kuitenkin hävittämään rakennusprojektin tieltä.

Onkohan kenelläkään lukijalla upeaa skimmiaa puutarhassaan?


Katso myös:

3 kommenttia:

  1. Mulla on useampikin skimmia puutarhassa, mutta se on aika arka. Jos sattuu tulemaan enemmän kuin -15 astetta pakkasta silloin kun ei ole vielä lunta, kasvi kuolee. Sellaisia talvia tulee aina sillointällöin. Lumen alla skimmiat talvehtivat hyvin ja kukkivat keväällä appelsiininkukkien tuoksuisin kukin. Nuput ovat vihreät paitsi lajikkeella Rubella, mikä on se tavallinen hedelajike, emilajikkeisiin tulee punaiset marjat syksyllä. Viihtyäkseen tuo kasvi tarvitsee happaman, hyvin ravinteikkaan maan ja katvetta, kesäauringostakaan se ei tykkää (voi olla aika kalpea silloin)ja kevätahavaa ei ollenkaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kun kerroit kokemuksistasi skimmian hoidosta. Skimmiaa on kiva kokeilla, jos sen on saanut joulukukkana, mutta tuskin sitä varta vasten kannattaa puutarhaa varten hankkia. Vaikuttaa aika työläältä kasvilta verrattuna siihen, minkälaiseksi sen Suomessa voi saada kasvamaan. Monia skimmiaa helpompia ja näyttävämpiä ikivihreitä kasveja kun meiltäkin löytyy.

    VastaaPoista
  3. Hei. Sain tammikuussa upean ison valkoisen thereza skimmian. Miten hoidan sitä kerrostalossa asun. Parveke on.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...