keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Jouluruusu yllätti

Nyt täytyy vähän täällä blogissa hehkuttaa, sillä yksi jouluruusuistamme (Helleborus sp.) yllätti kauneudellaan heti lumen sulettua. Vaikka jouluruusut aika helposti talvehtivat ja kukkivat luotettavasti heti keväällä, ne talvenjälkeen kuitenkin usein näyttävät hieman "tausilta". Kukissa voi olla pieniä mustia pilkkuja ja lehdetkin kuivuvat auringossa.

Tämä kasvi on kuitenkin säilynyt lähes virheettömänä. Sen lehdet näyttävät elinvoimaisilta ja kymmenet kukat aivan virheettömiltä.

Tämä jouluruusu alkoi kukkimaan pihassamme
heti lumen sulettua huhtikuun toisella viikolla.

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Omenapuun kasvatusprojekti, vaihe 2: varttaminen

Aloitimme viime kesänä täällä blogissa jatkokertomuksen omenapuun kasvattamisesta alusta alkaen. Tarkoituksena on kertoa miten monta vaihetta omenapuun taimen kasvattaminen vaatii. Itse asiassa taimimyymälöissä myytävät parivuotiaat taimet ovat mielestämme työmäärään verrattuna aika halpoja, mutta näin harrastajana ei onneksi aina tarvitse mennä sieltä matalimman aidan kohdan kautta.

Omenapuun perusrunko juurtui emokasvista irrottamisen jälkeen nopeasti ja kasvoi loppukesällä kasvihuoneessa aika paljon. Talven omenapuu vietti samaisessa kylmässä kasvihuoneessa. Kasvien talvettaminen ruukussa on aina riskialtista, sillä juuret, jotka ovat kasvin kylmälle arimpia osia, altistuvat silloin aika kovalle pakkaselle.

Huhtikuun puoliväli on sopiva aika varttamiselle

Maalis-huhtikuussa on juuri oikea aika varttaa omenapuita. Ilmat ovat jo hieman lämmenneet, mutta silti silmut eivät ole alkaneet vielä turvota. Kasvi on siis vielä hetken lepotilassa.

Varttaminen tarkoittaa suurin piirtein sitä, että perusrunkoon kiinnitetään oksanpätkä sitä lajiketta, josta varsinaisia omenoita myöhemmin halutaan. Valittu perusrunko vaikuttaa omenapuun kasvuvoimakkuuteen.

Tämä perusrunko on MTT 3 -lajiketta, joka tekee puusta pienikokoisen vaikka varsinainen lajike olisi muuten voimakaskasvuinen. Tällaiset kääpiöivät perusrungot myös nopeuttavat sadon alkamista, eli ensimmäiset hedelmät tulevat jopa kolmen vuoden ikäiseen puuhun. 

Valitsimme jalo-osaksi perinteisen 'Antonovkan', joka on tavallisesti hyvin voimakaskasvuinen lajike. 'Antonovkaa' meillä on vain muutama pieni oksa suureen omenapuuhun vartettuna. Mikäli myöhemmin mieli muuttuu, voi puuhun varttaa muutaman oksan myös muita lajikkeita.

Miten varttaminen tehdään?

Varttamista varten tarvitaan perusrunko, 20 cm:n pala edellisenä kesänä kasvanutta oksaa hyvästä lajikkeesta (jalo-oksa), terävä veitsi ja vartamiseen tarkoitettua "filmiä"
  1. Leikkaa oksasaksilla perusrunko reilusti lyhyemmäksi.
  2. Leikkaa perusrunkoon terävällä veitsellä mahdollisimman suora, 2-3 cm:n pituinen viilto. Älä koske sormin leikkauskohtaan!
  3. Tee samanlainen viilto jalo-oksaan. Viillon ei tarvitse olla juuri samanlainen, mutta mitä suorempi, sen parempi.
  4. Leikkaa jalo-oksa kolmen silmun mittaiseksi.
  5. Kietaisi jalo-oksan yläpäähän pala filmiä estämään haihtumista.
  6. Laita jalo-oksan ja perusrungon viillot vastakkain siten, että ne ovat jostain reunasta päällekkäin. Yhteenkasvu alkaa siitä kohdasta, jossa kuoret ovat päällekkäin.
  7. Kiinnitä jalo-oksa ja perusrunko toisiinsa filmillä mahdollisimman tiukasti.
  8. Jätä kasvi viileään ja valoisaan paikkaan.
Jätimme omenapuun nyt mökkiin sisälle, jossa on viileä, mutta ei kuitenkaan enää pakkasta. Nyt täytyy vain toivoa, että perusrunko ei ole talven aikana paleltunut ja varttaminen onnistui kunnolla.

Perusrunkoja ja jaloversoja voi tilata vielä taimitarhoilta. Itse olemme tilanneet perusrunkoja ja jaloversoja Hirvensalmen taimistolta. He myös myyvät valmiita varttamispaketteja, johon kuuluu kaikki tarvikkeet. Itse olemme tilanneet sieltä sekä perusrunkoja, että jaloversoja ja palvelu on aina ollut todella hyvää.

Muutamia omenapuun taimia, joiden perusrungot ja osa jaloversoista 
tilasimme tänä keväänä taimistolta.


Lue lisää:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...