perjantai 27. heinäkuuta 2012

Sinisarjat kasvavat ahtaassa

Kaupunkien kukkaistutuksissa on perinteisesti käytetty paljon sinisarjoja (Agapanthus praecox). Ne ovat monivuotisia kasveja, jotka talvetetaan valoisassa, mutta viileässä kasvihuoneessa ja istutetaan puistoihin vasta kesäkuun alkupuolella. Ne ovat siis aika työläitä kasveja, mutta niitä on pidetty niin kauniina, että kasvatus on ollut vaivan arvoista. Sinisarjat alkavat usein kukkia vasta heinäkuussa, mutta onneksi lehdistö on kaunis aina.

Meillä on kolme erilaista sinisarjaa: yksi leveälehtinen sinikukkainen, yksi kapealehtinen sinikukkainen ja yksi kapealehtinen valkokukkainen. Vain valkokukkaisesta tiedämme lajikkeen ja se on Whitney. Vanhin kasvimme on Suomessa se perinteisin eli sinikukkainen ja leveälehtinen muoto. Meillä se on kukkinut kesässä vain yhden kerran, joskin kukinta kestää viikkoja. Olemme yrittäneet etsiä lajiketta, joka tekisi kukkia koko kesän ajan ja siksi hankkineet nämä pari muuta sinisarjaa. Vielä emme osaa sanoa onko kumpikaan näistä uusista sinisarjoista ns. jatkuvakukintainen lajike.

Sinisarja 'Whitney'

Sinisarja kannattaa kasvattaa ahtaassa ruukussa, jolloin se innostuu kukkimaan. Kun ruukku jää todella sille liian pieneksi, ei sitä välttämättä kannata istuttaa suurempaan ruukkuun. Riittää että sahaa kevättalvella paakusta jonkin verran pois ja istuttaa kasvin takaisin samaan ruukkuun. Näin se saattaa alkaa kukkia jo heti seuraavana kesänä.

Talveksi sinisarjalle on löydyttävä viileä ja valoisa paikka, muuten kukkia on turha odottaa. Sitä kastellaan harvoin, mutta keväällä valon määrän lisääntyessä ja lämpötilan noustessa kastelua ja varsinkin lannoitusta lisätään.

Jos sinisarjalle ei löydy talvetuspaikkaa, kannattaa ostaa sinisarja keväällä "valmiina" kasvina eikä pelkkiä juurakoita. Pelkistä juurakoista kasvattamalla sinisarja ei todennäköisesti kuki vielä ensimmäisenä kesänä vaan keskittyy kasvattamaan juuria ja lehtiä. Kukintaa varten kasvi täytyy talvettaa seuraavaan vuoteen.



15 kommenttia:

  1. Tulin tekemään tupatarkastuksen blogiisi ja heti viimeisimmän juttusi luettuani päätin ryhtyä seuraamaan :) Olen itse haaveillut sinisarjasta jo pitkään, mutta sen hankintaa rajoittaa juuri tuo vaativa talvehtiminen. Viileä paikka löytyisi, mutta siellä on kyllä pimeää koko talven, että en taida uskaltaa lähteä kokeilemaan. Ja pelkkänä kesäkukkana sen hankinta tuntuisi jotenkin tuhlaukselta. Noh, ehkä vielä joku päivä :)

    VastaaPoista
  2. Hei Niini,

    Kiva kun pidit blogistani. Sinisarja on juuri tuon talvettamisen kannalta hankala. Sitä olisi kiva kasvattaa enemmänkin, mutta talvetus on vaikeaa, sillä pimeässä se ei selviydy. Toivottavasti löydät joskus sopivan talvetuspaikan.

    VastaaPoista
  3. Eikö Suomessa ole muutenkin talvella pimeä, vaikka olisi ikkunallakin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä. Yritän seuraavassa selittää perusteluita tuolle valossa talvehdittamiselle.

      Vaikka talvella valoisa aika Suomessa onkin lyhyt, sillä on silti suuri merkitys kasveille. Kasvit tarvitsevat hengissä säilymiseen energiaa, jota ne saavat valosta. Talvehtimiseen tarvittavan energian saantiin riittää lyhytkin valoisa aika silloin kuin lämpötila on alhainen. Korkeassa lämpötilassa kasvit kuluttavat energiaa enemmän ja tarvitsevat siksi valoa enemmän kuin matalammassa lämpötilassa. Jos kasvin energiavarastot loppuvat, ne kuolevat. Lehdettömänä talvehtivat kasvit tai pakkasessa talvehdittavat kasvit eivät juuri valosta hyödy ja ne osaavatkin säilyttää energiaa kesältä esimerkiksi varsissa, juurissa tms. Lämpimässä talvehtivilla kasveilla, kuten sinisarjalle, valo todella on tarpeen, jotta ne talvehtisivat riittävän hyväkuntoisina.

      Poista
    2. Hei, onpa täällä hyvää tietoa sinusarjoista! Hankin puutarhamessuilta 2019 sinisen sinisarjan juurakoita. Ekana kesänä eivät tietysti vielä kukkineet, mutta sen jälkeen ovat joka kesä tehneet useita kukkavanoja. Asuin tuolloin, kuten edelleenkin 2023, kerrostalossa, jossa minulla on lasitettu parveke. Talvet sinisarjat ovat aina viettäneet pimeässä kylmäkellarissa, missä niuden lehdet kvat saaneet kellastua ja nahistua ilman mitään kastelua. Maalis-huhtikuussa olen ottanut ne sisälle kotiin lämpimään keittiööni leikannut kuivuneet lehdet pois ja aloittanut varovaisen kastelun ja lannoittamisen. Aina ovat lehdet uudestaan kasvaneet. Yksi ruukku ehti haljeta, kun tuli liian täyteen juuria. Tänä kesänä 2023 kukkavanoja ei ole vielä (10.7.) ilmestynyt, ja sitä tässä ihmettelen. Mikähän voisi olla syynä. Ehkä liian ahdasta ruukuissa?

      Poista
  4. Löysin blogiisi hakiessani tietoja sinisarjoista. Luulen, että omani ovat tuota kesävihantaa lajia, jotka talven hiipiessä kellastuttavat lehtensä. Talvehditan omani kellarin pimeydessä jo viidettä vuotta. Lämpötila laskee lähelle nollaa ennen kevättä.

    Kasvatin tuon kukkineen siemenestä uusia taimia kaksi vuotta sitten keväällä. Taimia oli niin monta, että päätin toissa syksynä testata, selviäisivätkö pikkutaimet II-vyöhykkeellä lumen alla talven. Kymmenestä taimesta kolme nousi viime kesänä mullan alta. Eivät ne juuri saaneet korkeutta, saati kukkineet. Laitoin viime kesänä samoja pieniä taimia kuivempaan paikkaan seinustalle. Kuluva vähäluminen talvi ja syksyn sateet voivat olla taimien surma. Tulevalla kaudella se nähdään.

    Nostan ruukut mökillä maalis-huhtikuussa viileään (+8c), mutta valoisaan paikkaan kasvattamaan lehtiä. Reilu kanapee-lannoitus kasvukauden alussa on tuottanut 3-5:en kukkavartta ruukkua kohden.

    VastaaPoista
  5. Heips. Ostin juuri pari viikkoa sitten sinisarjan juurakoita etelänreissulta ja nyt innokkaasti etsin tietoa niiden kasvatuksesta. Tuolla ne ruukussa mullassa jo nököttävät. =)

    VastaaPoista
  6. Minäkin otin nyt vihdoin härkää sarvista: http://taimimaailma.wordpress.com/2014/06/26/hullu-puutarhuri/

    T: niini :)

    VastaaPoista
  7. Talvetan sinisarjan juurakon ns "talvetusmontussa", eli kippaan juurakon montun pohjalle muiden arkulaisten, mm viikuna, kannan juurakot jne joukkoon. Joka vuosi on kukkinut, tänä kesänä on myöhässä, kasvattelee vielä kukka varsia. Lajikkeesta ei tietoa mutta sitä sinistä leveä lehtistä lajia. Mutta oli hyvä tietää tuo purkki juttu, olen kasvatellut kait liian isossa purkissa, kun ei kauhiasti lisäänny.

    VastaaPoista
  8. Talvetin sinisarjani ruukuissaan kerrostalon pimeässä kylmäkellarissa, josta vein ruukut huhtikuussa lasitetulle parvekkeelleni. Kevään kovina pakkasöinä nostin ruukut sisälle, muuten olivat parvekkeella.

    Nyt ovat alkaneet kukkia! Ihmettelen, miksi nuppujen avautuminen kestää monta viikkoa? Annan niille laimeaa lannoitetta (vaaleanpunaista jauhetta) joka kastelulla.

    VastaaPoista
  9. Pitääkö kukasta poistaa ns siemempallukat. Ku laittaa sen talvehtimaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen poistanut, sillä yleensä sanotaan, että siemenkodat vievät vain kasvilta voiman.

      Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...