sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kiiltoleimun ensimmäinen kukinta

Meillä oleva kiiltoleimukanta (Phlox maculata) on saatu naapureilta, emmekä tiedä sen lajiketta. Kiiltoleimut ovat syysleimuja parempia perennoja siinä mielessä, että niihin ei tule härmää yhtä helposti. Härmä on kasveja vaivaava sienitauti, joka kasvattaa valkoista rihmastoa lehtien yläpinnoille ja siten rumentavat kasvuston. Kiiltoleimut ovat muuten hyvin saman näköisiä kuin syysleimut.

Valkoiset kiiltoleimumme ovat tietenkin valkoisessa kukkaryhmässämme. Niitä on monessa eri kohdassa, joten kukinnan aikaan koko perennapenkki näyttää olevan täydessä kukassa. Kuitenkin kiiltoleimu kukkii normaalisti hieman turhan aikaisin, eli vielä kun monet muutkin kasvit ovat kukassa. Tähän liittyen kuulimme kuitenkin ystävältämme hyvän niksi. Osa versoista kannattaa latvoa juhannuksena, jolloin kukinta siirtyy muutaman viikon pidemmälle. Latvotut kasvit haaroittuvat ja kukkivat jopa runsaammin kuin latvomattomat. Ne jäävät myös hieman matalemmiksi kuin latvomattomat leimut.


Ne latvomattomat kiiltoleimut ovat nyt aloittaneet kukintansa. Laitan myöhemmin uuden kuvan latvotuista, kukkivista kiiltoleimustamme.

2 kommenttia:

  1. Voiskohan täpläleimulle tehdä samoin? Vai onko se sama kasvi?

    VastaaPoista
  2. Hei,

    en ole kokeillut, mutta uskoisin täpläleimunkin kestävän latvomisen. Itse asiassa latvoimme tänä kesänä myös syysleimuja, joten kohta näemme, miten sen kukinnan kanssa käy. Ne ainakin tukevoituivat ja haarautuivat hyvin.

    Jari

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...