sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Korallikeijunkukkien käyttäminen kukkaryhmissä

Kirjoitin viime viikolla blogiini kirjoituksen Keijunkukat eivät olekaan pelkkiä lehtiperennoja. Eräs lukija kyseli vinkkejä korallikeijunkukat käyttämisestä kukkaryhmissä, sillä niiden kukat eivät tahdo sopia muiden kasvien kanssa. Tässä joitakin näkemyksiäni kysymykseen.


Korallikeijunkukka (Heuchera sanguinea) on lehdistöltään matala ja pienikasvuinen perenna, jonka voimakkaan punaiset tähkämäiset kukinnat kasvavat muutaman kymmenen senttimetrin korkuisiksi. Se leviää mukavasti, joten muutamassa vuodessa siitä saa halutessaan suurenkin pehkon, mikäli vain pitää kasvin ulkonäöstä. Mikään liian voimakkaasti leviävä kasvi se ei kuitenkaan ole. Korallikeijunkukka kukkii pitkään heinäkuussa.Korallikeijunkukkaa kasvatetaan usein kivikkoryhmissä ja muissa kuivissa ja aurinkoisissa paikoissa. Se sopii hyvin myös tavallisiin perennapenkkeihin, mutta parasta olisi, jos paikka ei ole kovin märkä, eikä ainakaan talvella. Eli kasvi kannattaa istuttaa kohopenkkiin.

Koska sen lehdistö ei ole erityisen kaunis, niin korallikeijunkukan viereen kannattaa laittaa toisia lehdistöltään kauniita kasveja. Tällaisia ovat esimerkiksi muut keijunkukat, matalat heinät, kurjenmiekat ja päivänliljat.

Toinen vaihtoehto on, että istuttaa korallikeijunkukan kukkaryhmän takaosaan, mikäli ryhmässä ei ole mitään todella korkeita kasveja. Noin 40 senttimetriä korkea kukinnot näkyvät ihan hyvin hieman korkeampienkin kasvien takaa mikäli korallikeijunkukkaa on riittävän paljon.

Seuraavassa kuvassa korallikeijunkukkaa on käytetty kapeassa kukkapenkissä polun varressa. Vaikka kuva on huono, niin minusta siitäkin näkee, että kasvin ilmavat, hieman "heinämäiset" kukinnot tulevat hyvin, jos sen vieressä on vain matalia kasveja. Silloin kukinnot pääsvät keinumaan kevyesti tuulen mukana. Tällöin ei välttämättä tarvita mitään muita värikkäitä kukkia viereen, vaan korallikeijunkukka on riittävä ihan yksinään. Toisaalta valkolehtiset tai -kukkaiset kasvit voisivat raikastaa tätäkin ryhmää.

Tämä kuva on otettu vuosia sitten eräästä toisesta siirtolapuutarhasta.

2 kommenttia:

  1. Tuossa kuvassa keijunkukka pääsee vihreää seinää vasten oikeuksiinsa. Rauhallinen yunnelma punaisesta väristä huolimatta. mun täytyy miettiä uutta paikkaa keijunkukilleni, sehän saattaisi olla kiva vaikka omenapuun alla kun lehdistö on aika tiivis kasvusto, ja kukat ehtivät varmaan kukkia, ennen omenoiden kypsymistä.

    VastaaPoista
  2. Hei,

    olen nähnyt korallikeijunkukkaa myös parin neliömetrin kokoisina kasvustoina ja se näytti kukinnan aikaan tosi hyvältä. Muina aikoina huomio on tosin pyrittävä silloin kiinnittämään johonkin muuhun lähellä olevaan kasviin tms. Harmi vaan, etten ole ottanut kuvaa sellaisesta istutuksesta, mutta seuraavalla kerralla kun näen niin otan.

    Jari

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...