perjantai 14. joulukuuta 2012

Joulukukkien hoito-ohjeita: joulutähti inhoaa kylmää ja märkää

Näin joulun alla ajattelin kirjoitella pienen juttusarjan yleisimpien joulukukkien hoito-ohjeista. Kysymyksiä ja ehdotuksia mistä kasveista hoito-ohjeita kannattaisi kirjoittaa saa mielellään jättää kommenttikohtaan. Yritän vastailla kysymyksiin päivittäin.

Joulutähti on suosituimpia joulukukkia


Joulutähti on yksi suosituimpia joulukukkia. Sitä viljellään pelkästään Suomessa kaksi miljoonaa kappaletta . Ja se ei ole mikään ihme, sillä joulutähti taipuu moneen muotoon: minikokoisia joulutähtiä käytetään kukkaistutuksissa tai yksittäisinä kasveina vaikkapa pikku lahjoina, keskikokoisia joulutähtiä voi käyttää melkeinpä missä yhteydessä vaan ja joulun ruokapöydän kruunaa XL-kokoinen monilatvainen joulutähti.

Koon lisäksi joulutähden vaihtelevaan ulkonäköön vaikuttavat lajikkeet. Perinteisen punaisen ja valkoisen, joita niitäkin on monia eri sävyjä, lisäksi on pilkullisia, vaaleanpunaisia, kippuralehtisiä ja eri tavalla liuskalehtisiä lajikkeita myynnissä.

Vaikka puutarhakauppa onkin yrittänyt jo vuosia saada aikaistettua joulutähden myyntiaikaa vähemmän jouluisilla versioilla, niin näyttää siltä, että ihmiset haluavat pitää joulutähden nimen omaan joulun ajan kukkana.

Joulutähti kestää aika huonosti kuljetusta ja sen takia ostamme aina varmasti kotimaisia kasveja. Niiden kuljetus puutarhasta kauppaan kun ei kestä montaakaan päivää.

Joulutähden oikeita kukkia ovat "tähden" keskellä sijaitsevat 
keltaiset pampulat. Muut ovat värittyneitä ylälehtiä, 
jotka vain ovat ottaneet hoitaakseen kukkien terälehtien tehtävän.


Joulutähti ei nauti paukkuvista pakkasista


Varo kylmää! Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) on kotoisin Väli-Amerikasta, ja siksi se pitääkin lämmöstä ja on itse asiassa yksi kaikkein kylmälle arimpia huonekasvejamme. Se pitää aina kuljetuksen ajaksi kääriä sanomalehdellä moneen kertaan, jopa suojasäällä. Sisälläkin sille on varattava normaalilämpöinen paikka, eli mikään viileiden kuistien kasvi se ei ole. Toisaalta sen suuret lehdet haihduttavat nopeasti, joten sopiva paikka ei myöskään ole ikkunanlauta, jonka alla on lämpöä hohkaava patteri.

Kastele kohtuudella. Kylmänarkuuden lisäksi toinen tärkeä asia joulutähden hoidossa on kastelu. Sen neuvominen on oikea klassikkoesimerkki siitä, miten vaikeaa on kuvata sanoin sopivaa kastelumäärä, sillä mullan tulee olla sopivan kosteaa, ei kuivaa, eikä varsinkaan liian märkää. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tarkista kastelutarve päivittäin sormella tai kokeilemalla ruukun painoa. Kun kastelet, anna vettä sentin verran aluslautaselle ja kaada imeytymättä jäänyt vesi muutaman minuutin kuluttua pois. Kastelua ei yleensä milloinkaan tarvitse tehdä päivittäin, joten liika kastelua pitää oikeasti varoa.

Valoisuudella ei ole väliä, paitsi jos haluat joulutähdestä viherkasvin


Mikäli joulutähteä pitää vain kausi kasvina, sen voi sijoittaa pimeäänkin paikkaan. Mutta jos kunnon viherpeukalona ei raaski heittää hyvin voivaa kasvia roskiin, ja haluaa ehkä jopa yrittää sen kukittamista uudelleen, joulutähti tarvitsee kasvaaksen valoisan paikan. Kummallista kyllä, vaikka joulutähti kärsisi pimeästä, se pudottaa yleensä aina ensimmäisenä vihreät lehtensä. Punaiset ylälehdet, joita virheellisesti kutsutaan kukiksi, ovat kaikkein kestävimmät, ja joskus ne säilyvät kesään asti.

Vaikka heitämmekin kotona joulukukat pois vuoden vaihteen jälkeen, niin töissä olen välillä säästänyt yhden joulutähden viherkasviksi. Latvon kaikki versot tammikuussa siten, että jäljelle jää vain vihreitä lehtiä (mikäli niitä on silloin enää jäljellä). Kastelen siitä eteenpäin melko niukasti lannoiteliuoksella. Jossain vaiheessa versojen silmuihin tulee uusia lehtiä ja kasvi alkaa kasvaa. Huonekasvina joulutähti on aika tylsän näköinen, mutta silti sen kasvattaminen on välillä kivaa.

Joulutähden kukkaan saaminen onkin sitten paljon vaikeampaa. Lopputulos ei koskaan ole ostettujen kasvien veroinen, sillä voimakkaan väristen, suurten ylälehtien kasvattaminen vaatii kasvihuoneolosuhteet ja puutarhurin ammattitaidon. Joka tapauksessa syyskuun puolivälistä eteenpäin joulutähti on silloin pidettävä niin sanotussa lyhyessä päivässä. Se tarkoittaa sitä, että kasvin on oltava pilkkopimeässä vähintään 14 tuntia päivässä ja valossa korkeintaan 8 tuntia. Joulutähti tuntee silloin olonsa kotoisaksi, sillä joulutähti kukkii myös kotimaassaan talvikaudella.



Katso myös:

2 kommenttia:

  1. Kiitos hoito-ohjeesta, se oli tarpeen. Meillä on ollut 2 viikkoa komea joulutähti ja olen jännännyt saanko sen kestämään jouluun saakka, vai kastelenko pilalle.
    Hyvää Joulua Teille !

    VastaaPoista
  2. Etköhän sinä saa joulutähden kestämään ja jopa kasvamaan. Mikäli ruukun ympärille on laitettu foliota, suosittelen tekemään saksilla pohjaan reiän. Se estää ainakin pahimman ylikasteluriskin.

    Hyvää joulun aikaa Teillekin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...