tiistai 28. toukokuuta 2013

Historian havinaa: Zomerschoon-tulppaani kukkii!

Tulipomaniaksi kutsutaan 1600-luvun alkupuolella ollutta ajanjaksoa, jolloin tulppaaninsipuleista käytiin kauppaa jokseenkin samalla tavalla kuin osakkeilla nykyään. Tulppaaneista maksettiin kuitenkin suuria omaisuuksia ja kauppaa käytiin jopa oikeuksista seuraavan kauden satoon - siis kuten osakkeilla nykyään. Kalleimpia lajikkeita olivat tulppaanit, joissa oli myös tulppaanin virus nimeltä Tulip breaking virus (TBV), joka aiheuttaa tulppaanin kukkiin kirjavuutta.

Suurin osa tuon ajan tulppaanilajikkeista on jo hävinnyt, mutta joitakin on kuitenkin jäljellä. Itsellämme on muutaman vuoden ajan ollut yksi sipuli Zomerschoon-lajiketta, joka on vuodelta 1620. Sitä kuten muitakin historiallisia sipulikasveja Suomessa myy Villiniitty, josta olemme tämän sipulin aikoinaan ostaneet.

Näemme sen kasvattamisessa kovasti vaivaa, eli kasvatamme sitä maahan upotetussa ruukussa. Keväällä ja alkukesällä kasvia lannoitetaan runsaasti, keskikesän ruukku saa kuivua kasvihuoneessa ja loppukesän sipuli on kuiviltaan viileässä paikassa. Syksyllä se ja jakosipulit istutetaan runsasravinteiseen kompostimultaa ja ruukku kaivetaan jälleen maahan. Sivusipuleita tulee vuosittain ehkä yksi, mutta yksikään niistä ei vielä ole kukkinut, mutta jo yksikin kukkiva sipuli riittää, sillä historia on tämän kasvin tärkein ominaisuus.

Uskomatonta, että Zomerschoon-tulppaanin kukintaa on 
ihailtu jo lähes 400-vuoden ajan. Kiitos sen jalostajalle,
kuka se sitten on ollutkaan!

Lisätietoja

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...