maanantai 3. kesäkuuta 2013

Misteli omenapuun oksalla

Misteli (Viscum album) on joulun aikaan erityisesti englannissa ja amerikassa käytetty kasvi. Mistelin oksa, ainakin elokuvissa, ripustetaan oven päälle ja sen alapuolella on sitten lupa suudella ketä tahansa - halusi vastapuoli sitä tai ei.

Misteli on mielenkiintoinen kasvi sillä se on puoliloinen. Se kasvaa muutamien puulajien oksilla siten, että se saa veden ja ravinteet puun kuoren alta. Se ei kuitenkaan ole täysiloinen, sillä se kasvattaa kuitenkin ihan omat yhteyttävät lehdet.

Keväällä kylvetty misteli on alkanut itää ja juuri yrittää
tunkeutua omenapuun oksan kuoren alle.


Misteliä lisätään niin, että talvella ostetusta mistelinoksasta otetaan irti marjat, jotka keväällä rusennetaan oksan pinnalle sormin painamalla. Marjan sisus on "hyytelöä", joka kiinnittää marjan ja siinä olevan siemenen oksan pintaan kiinni. Myöhemmin "hyytelö" kuivuu ja siemen on liimaantunut tiukasti oksaan.

Kylvin juuri noin ystävän kautta saaduille mistelin marjoille. Nyt yksi niistä on alkanut itää ja se ainakin yrittää kasvattaa juuria nuoren omenapuun kuoren sisälle. Mielenkiintoista on nähdä kuinka käy. Kerran aiemmin olemme päässeet tähän samaan vaiheeseen, mutta jostain syystä misteli ei kuitenkaan silloin lähtenyt kasvamaan.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...