tiistai 7. elokuuta 2012

Nyt on oikea aika syyslannoittaa

Syyslannoituksella on tarkoitus saada parannettua kasvien talvenkestävyyttä ja lisätä joiden kasvien seuraavan vuoden kukintaa. En ole kauhean vakuuttunut syylannoituksen hyödyistä tavallisille kestäville kasveille, mutta aroille kasveille sitä kannattaa käyttää.


Muun muassa soihtulilja (Kniphophia) saattaa talvehtia 
paremmin, jos sille antaa nyt syyslannoitetta.

Vältä näitä virheitä

Syyslannoituksessa tehdään usein pari virhettä, jotka on kuitenkin helposti vältettävissä.

  • Lannoitus annetaan liian myöhään. Syyslannoite pitää antaa riittävän aikaisin eli viimeistään elokuun alkupuolella. Jotta lannoitteesta on hyötyä, pitää ravinteiden ehtiä liukenemaan lannoiterakeista maahan, ravinteiden pitää "huuhtoutua" 5-20 senttimetrin syvyyteen juuriston ulottuville ja ravinteiden on vielä kulkeuduttava kasviinkin ennen kuin lannoituksesta on hyötyä. Tämä kaikki vie aikaa, joten lannoita hyvissä ajoin.
  • Älä lannoita syksyllä tavallisella lannoitteella. Niin sanotut tavalliset lannoitteet sisältävät paljon typpeä, jota kasvi tarvitsee erityisesti keväällä ja alkukesällä. Runsas typpi loppukesällä häiritsee kasvien valmistautumista talveen ja talvenkestävyys saattaa silloin jopa heikentyä. Syyslannoitteet on valmistettu niin, että ne sisältävät enemmän kaliumia ja fosforia kuin typpeä. Toisin kuin typpi, nämä ravinteet parantavat kasvin tuleentumista ja kasveista tulee näin hieman talvenkestävämpiä.
  • Lannoittamisen jälkeen ei huolehdita kastelusta. Mikäli vettä ei sada luonnostaan, lannoituksen jälkeen kannattaa kastella usein. Ilman vettä ravinteet eivät vapaudu lannoitteesta ja kasvien ravinteiden saanti myöhästyy. Riittävä kastelu muutamana seuraavana päivänä lannoituksen jälkeen takaa sen, ettei lannoitus mene aivan hukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...