keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Ensimmäinen parsasato

Vihdoinkin saamme ensimmäisen oman parsasatomme, mutta kauan sitä on saanutkin odottaa. Tuntuu käsittämättömältä, että joissakin ohjeissa kerrotaan parsasta saatavan satoa jo toisesta vuodesta alkaen. Meillä siihen meni kuusi vuotta, vaikka paikka on ainakin kohtuullisen hyvä.

Omalla parsapenkillämme on tarina. Halusimme tontin rajalle, silloisen kasvimaan taakse rivin parsaa (Asparagus officinalis). Parsarivi toimisi siistinä aitana naapurin suuntaan. Valitsimme lajiketta huolellisesti ja päädyimme 'Ginjlim'-nimiseen lajikkeeseen. Tilasimme niitä yhteensä 10 kpl, joilla sai tehtyä noin 3 metriä parsapenkkiä. Maa puhdistettiin rikkaruohoista sekä kalkittiin ja lannoitettiin hyvin.Parsat saapuivat postipaketissa vuonna 2007. Taimet olivat muistaakseni hyvin hentoja, vaikka juuret olivatkin vahvat. Parsan taimet myydään yleensä kaksivuotiaina. Ilmeisesti ne ovat olleet hyvin vaatimattoman näköisiä, sillä niistä eikä parsapenkin perustamisesta meillä ole yhtään valokuvaa. Voin sanoa, että se on hyvin poikkeuksellista, sillä kuvaamme yleensä kaikki kasvit istutuksen yhteydessä.

Parsapenkki perustettiin samalla viikolla kuin Suomessa järjestettiin Euroviisut. Olemme jonkin sortin viisufaneja, mutta koska kasvit menevät meillä usein kaikkien muiden asioiden edelle, niin myös parsat olivat tärkeysjärjestyksessä kärjessä. Muistamme edelleen, että istutimme parsantaimia samaan aikaan kuin Kyproksen edustaja Evridiki esiintyi keskustassa. Ilman parsan taimia olisimme ilman muuta nähneet Evridikin. Tästä syystä kutsumme parsojamme aina lempinimellä viisuparsat.

No kuusi vuotta on vierehtänyt viisuparsojen istuttamisesta, emmekä ole vieläkään syöneet yhden yhtä parsan versoa, mutta tänä vuonna syömme. Viime viikolla ensimmäiset paksut versojen kärjet puhkoa mullan pintaa. Näyttää siltä, että näin Euroviisuviikolla (!) saamme syödä ensimmäisen viisuparsoista tehdyn parsa-ateriamme . :)

Parsa-aterian valmistus omista parsoista.

1 kommentti:

  1. Viisuparsat :-)
    Hauskaa. En ole vielä nähnyt omista parsoistani mitään tänä vuonna.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...