perjantai 20. heinäkuuta 2012

Omenapuun kesäleikkauksilla helpotusta kevättalveen

Omenapuut ovat kasvaneet tänäkin vuonna hyvin. Uutta kasvua on tullut monta kymmentä senttiä kun vettä ja nähtävästi myös ravinteita on ollut riittävästi. Vaikka omenapuun rehevä kasvu onkin hyvä asia, niin tarkoittaa se myös sitä, että kypsyvät omenat eivät saa kunnolla valoa ja ensi kevättalvella on kova työ leikata kaikki turha kasvu pois. Paitsi jos tekee kesäleikkauksia nyt.

Omenapuu tänä aamuna ennen kesäversojen leikkausta.

Kesäleikkauksilla leikataan ensisijaisesti tänä kesänä kasvaneita oksia. Suurempien oksien leikkaukset tehdään vasta talvella. Leikkauskoulukuntia on monia. Osa leikkaa uuden kasvun kokonaan pois, me leikkaamme uudet versot yhden kahden lehden yläpuolelta, eli jätämme pienen tyngän. Toiveena on, että näihin tynkiin kehittyy niin sanottuja kannusversoja, joihin kukat ja hedelmät tulevaisuudessa muodostuvat. Mikäli omenapuu on täysikokoinen, voi kaikki uudet versot leikata näin ja puu palautuu hoidettuun muotoonsa.


Toinen asia mitä tähän aikaan vuodesta voi tehdä on oksien taivutukset. Omenapuun oksat tekevät nuorempina kukkia, jos ne kasvavat täysin vaakasuorassa. Tämä perustuu ainakin joidenkin kasvin hormonien virtaukseen, mutta ei siitä sen enempää. Vaakasuorat oksat myös kiinnittyvät runkoon tukevammin, jolloin ne eivät repeydy suurestakaan sadon painosta yhtä herkästi kuin pystykasvuiset oksat.

Ostimme muuten tänään alennusmyynnistä Fiskarssin monitoimileikkurit, joilla periaatteessa pääsee noin kolmen metrin korkeuteen. Ne osoittautuivat todella käteviksi juuri tähän tarkoitukseen. Niitä ei ole tarkoitettu paksujen oksien leikkaamiseen ja niitä varten meillä jo olikin järeämmät sakset ja sahat. Näitä voi todella suositella, niin kuin joitakin muitakin Fiskarssin tuotteita.

Halutut oksat taivutetaan narulla taivuttamalla ne oikeaan asentoon. Itse kiinnitämme narujen toisen pään joko runkoon tai toisiin oksiin, sillä maahan kiinnitettynä ne ovat ruohonleikkurin tiellä. Jotkut laitavat narujen päähän painot. Kiinnityskohdissa on oltava riittävän suuret lenkit, jotta ne eivät ala kiristämään kasvavia oksia ja runkoa. Nuoret oksat jäävät uuteen asentoon muutamassa viikossa, mutta paksut oksat voi olla taivutuksessa vaikka pari vuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...