tiistai 31. heinäkuuta 2012

Omenarupi tykkää sateisesta kesästä

Meillä on kaksi satoa tuottavaa omenapuuta ja yksi vielä melko pieni omenapuun taimi. Alueellamme omenapuut kukkivat jotenkin synkronissa. Ne kukkivat täysillä joka toinen vuosi ja joka toinen vuosi kukinta on vähäisempää. Meidän puilla menee samalla tavalla, mutta eri rytmissä. No joka tapauksessa, vaikka kukkia olisi vähänkin, niin omenoita tulee ihan riittävästi. Osa omenoista pitää aina kärrätä jätelavalle.

Siirtolapuutarhassa on joka pihassa vähintään yksi omenapuu ja koska kyse on täysin harrastustoiminnasta, ei omenapuidenkaan tauteja ja tuholaisia torjuta mitenkään. Pahimmat sienten aiheuttamat omenan kasvitaudit ovat omenan muumiotauti (Monilinia fructigena) ja omenarupi (Venturia inaequalis). Tänä vuonna kun on ollut todella sateista, omenarupi on pärjännyt mainiosti. Harrastajien ei kannata yrittää torjua rupea paitsi istuttamalla uusia puita sellaisista lajikkeista, jotka eivät ole kovin arkoja ruvelle.


Omenaruven elinkierto on yksinkertaisesti kuvattuna tällainen:
  1. Omenarupea aiheuttava sieni talvehtii maahan pudonneissa lehdissä.
  2. Keväällä sieni muodostaa mätäneviin lehtiin itiöitä, jotka lentävät tuulten mukana uusiin omenan lehtiin. Itiöt itävät lehdillä ja alkavat kasvaa lehdessä. Tämän voi nähdä lehdissä aavistuksen tummempina laikkuina.
  3. Kesällä sieni muodostaa itiöitä lehtien pinnoille, joista ne muun muassa sadeveden mukana lentävät kehittyviin omenan raakileisiin. Itiöt itävät hedelmän pinnalla, ja siihen kohtaan muodostaa myöhemmin rupilaikku.
Omenarupi on lähinnä ulkonäköhaitta, eikä rupisia omenoita voi myydä. Rupi ei oikeasti pilaa hedelmää, mutta joskus rupilaikku halkeaa, ja sitä kautta voi tunkeutua hedelmiä pilaavia kasvitauteja omeniin. Mikäli hedelmä näyttää muuten hyvältä, voi sen ihan hyvin syödä tai mehustaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...