lauantai 15. joulukuuta 2012

Joulukukkien hoito-ohjeita: huumaavan tuoksuinen hyasintti

Hyasintti (Hyacinthus orientalis) on sipulikasvi, jonka tuoksu kuuluu perinteiseen jouluun. Monet ihmiset ovat tosin allergisia sille, mutta onneksi itse pystymme nauttimaan tuoksusta joka joulu.
Kylmässä tai lämpimässä. Hyasintti kasvaa ja kehittyy nopeasti. Ja mitä lämpimämmässä se on, sitä nopeammin se kehittyy. Tämän takia kukkiva kasvi kannattaakin siirtää mahdollisimman viileään yöksi, jotta kukinta kestäisi muutaman päivän pidempään. Hyasintin voi nostaa myös ulos pakkaseen, jossa kukinto jäätyy ihan kauniiksi. Jäätynyttä kasvia ei kuitenkaan enää uudestaan voi tuoda sisälle.

Kestää kuivaa ja märkää. Hyasintti ei ole arka kuivahtamiselle eikä liialle märkyydelle, vaan sen suuressa sipulissa riittää sekä vettä, että ravinteita. Hyasintista voikin tehdä myös leikkokukan joko sipulin kanssa tai ilman. Itse asiassa puhtaaksi pestyt juuret ja sipuli ovat aika koristeellisia lasisessa astiassa. Ylikukkineet hyasintit kannattaa jouluistutuksista korvata uusilla hyasinteilla. Hyasintit ovat halpoja ja ne kestävät hyvin uudelleen istuttamisen.

Kertakäyttökukka. Vaikka hyasintin saisikin säilymään kevääseen, siitä ei yleensä enää tule kunnollista puutarhakasvia. Jopa avomaalle tarkoitetut syksyllä istutettavat hyasinttien sipulitkin kukkivat vain pari-kolme vuotta hyvin, jonka jälkeen kukat jäävät aina pieniksi. Kukinnan jälkeen hyasintit voikin hyvällä omalla tunnolla heittää kompostiin.

Katso myös:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...