sunnuntai 5. elokuuta 2012

Pelargonit valmistautuvat jo talveen

Meillä kasvaa kuistilla kymmenen pelargoniaa (Pelargonium sp.), jotka kaikki ovat eri lajikkeita. Koska talvetamme pelargonit mökillä, niin aloitamme talveen valmistautumisen tässä elokuun alkupuolella. Kuistilla olevat kasvit saavat vielä kukkia täysillä kuukauden verran, mutta nyt on aika tehdä niistä uudet taimet ensi vuodeksi.


Pelargonit ovat kesän aikana kasvaneet niin suuriksi, että niiden talvettaminen on hankalaa. Suuret kasvit kuivuisivat talvella liian nopeasti ja koska ne kuitenkin lopettavat talveksi kukinnan, niin eipä ne näyttäisikään mitenkään erityisen viehättäviltä. Mikäli pelargonit uudistaisi pistokkaista vasta keväällä, niiden kukinnan alkaminen myöhästyisi ihan turhaan. Siksi  tämä on erityisen sopiva ajankohta pelargonien uudistamiselle.

Pistokkaiden ottaminen,


Jokaisesta kasvista otin pistokkaita, jotka laitoin aina yhteen ruukkuun. Pistokkaat otetaan mahdollisimman nuorista ja paksuista versoista. Ne on tietysti ne kaikkein runsaskukkaisimmat versot, mutta nyt ei muu auta. Verso pätkitään niin, että siihen jää 4-6 lehteä, joista alimmat poistetaan. Itse jätin vain kolme lehteä jäljelle, jotta lehtien haihduttaminen ei haittaisi juurtumista. Pistokkaisiin ei saa jäädä kukkia tai edes nuppuja ja aivan latvankin voi katkaista, jotta pehmeä kärkiosa ei alkaisi mätänemään.

niiden ruukutus


Pelargonin pistokkaat juurtuvat tosi huonosti vedessä, joten juurrutus pitääkin siksi tehdä aina mullassa. Hiekkapitoiseen multaan tehdään puikolla valmis reikä, johon pistokas työnnetään. Pistokkaalla ei siis kuulu työntää reikää multaan, sillä sen tyvi voi vaurioita liikaa ja siitä seuraa tietysti taas mätäneminen. Laitoin kotipelargonien pistokkaita kaksi ja harvempikasvuisten tuoksupelargonien pistokkaita kolme per ruukku. Sitten vähän vettä ja nimilappu paikoilleen.


ja juurrutus.


Pistokkaat saavat nyt juurtua pienoiskasvihuoneessa muutaman viikon. Niitä kastellaan tarvittaessa ja mätänevät lehdet poistetaan heti. Tuuletusluukkuja voi alkaa parin viikon jälkeen raottelemaan. Pienoiskasvihuone kuumenee auringossa nopeasti, joten se on sijoitettava varjoisaan kohtaan. Meillä pistokkaat juurrutetaan kasvihuoneen pöydän alla.



9 kommenttia:

  1. Voi että, en ole koskaan juurruttanut pelargoniaa, kaupasta vain oatanut. Olen ajatellut ettei se kotioloissa onnistukaan ja nyt meillä ei ole yhtään pelargoniaa, että voisi kokeilla, mutta pidän mielessä tämän ensi kesään. Ennenhän tietenkin juurrutetiin itse, kun ei ollut puutarhakauppoja eikä rahaakaan ostaa aina uusia.
    Te olette kyllä tosi aarteita, aina teillä on aikaa neuvoa, viimeksikin sen omenapuun kanssa ja nyt tämä blogi. Tämä on nyt mun puutarha kirjani. Kiitos paljon! :)

    VastaaPoista
  2. Seija, jos haluat kokeilla pelargonien pistokkaiden juurruttamista, niin meiltä saat kyllä materiaalia. Kotioloissa monet saavat erityisesti tuoksupelargonit menemään talven ylitse, mutta saat toki muitakin lajikkeita jos haluat.

    Kiitos kannustuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kittos, voisin yrittää, mutta missä sen pidän talven, meidän mökki on ihan kylmä. Menisikö se kellarissa +5 astetta?

      Poista
  3. Pelargoni tarvitsee valoa talvehtiakseen, mutta suosittelen kokeilemaan niitä tuoksupelargoneja, jotka kestävät paremmin lämmintä huoneilmaa. Poikkea joku kerta hakemaan pistokkaita, jos haluat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Olen heittänyt kesäkukiksi ostetut pelargonit syksyllä purkkeineen pimeään maakellariin, leikannut vain niitä vähän matalammiksi. Aika hyvin kestävät talven - n. joka kolmas taimi yleensä kuolee. Ongelmana mulla on mökillä se, että saan otettua ne valoon hiukan liian myöhään keväällä, jolloin kukinta viivästyy.
      En tiedä mitä pelargonega mulla on, mutta joitakin riippuvia sekä pystyssä kasvavia :).
      Terv. Rajarinne (Puutarhanetistä)

      Poista
    2. Hei Rajarinne,

      Mielenkiintoista kuulla, että saat pelargonit talvehditettua pimeässä. Olen myös kuullut, että joku harrastaja poisti kasveista mullat ja laittoi ne "paljasjuurisina" roikkumaan kellariin. Kuulostaa minusta tosi extremeltä, mutta ilmeisesti toimii jollakin. Kiva kun kerroit käytännöstäsi, sillä näin oppii taas uutta.

      Poista
    3. Hei Jari,

      kuulin tämän vinkin alunperin radio-ohjelmasta, muistaakseni Arno Kasvilta. Ajattelin testata, kun muutakaan mahdollisuutta ei kasvien säilymiseen talven yli mökillä ollut. Muutamana talvena olen sitä nyt kokeillut. Uskoisin, että jos pystyisin ottamaan pelargoniat pois kellarista valoon jo helmi-maaliskuussa, vielä useampi kasvi säilyisi hengissä.
      Terv. Rajarinne

      Poista
  4. Rajarinne, oli kiva kun kerroit tuosta talvehtimisvinkistä, sillä monella saattaa olla kylmäkellari, muttei kuitenkaan viileää ja valoisaa talvehtimispaikkaa.

    Yhdellä ystävällämme on kellarissa pieni kasvivalo, jotta arat, ikivihreät kasvit pystyvät siellä talvehtimaan ja se näyttää toimivan ihan hyvin. Tietysti ainakaan perunoita ei valoisassa kellarissa voi silloin säilyttää, mutta mitäpä puutarhuri ei pelargoniensa takia tekisi, paitsi jos harrastaa myös niitä perunoita.

    VastaaPoista
  5. Onnistuisikohan talvehtiminen kerrostalon kylmäkellarissa... Vai olisiko lasittamattomalle parvekkeelle pystytetty pienoiskasvihuone parempi vaihtoehto?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...