perjantai 3. elokuuta 2012

Nyt meillä on ihan oikeaakin laventelia

Kirjoitin eilen blogiimme violetin värisestä kesäkukkaryhmästämme, josta minulle tulee mieleen laventelipelto, vaikka kukkaryhmässä ei laventelia olekaan. Tavallisen laventelin oikea nimi on tähkälaventeli (Lavendula angustifolia), joka on monella tapaa hieno kasvi: se on yrtti, se tuo mieleen Ranskan, kukat ja lehdet ovat kauniin väriset ja kasvia koskemalla, siitä lähtee voimakas hyvä tuoksu.

Ostimme loppukesän kausikasviksi yhteen ruukkuun tupsulaventelia (L pedunculata), jonka kukat ovat hieman erilaiset kuin tähkälaventelin, mutta joka kukkii ilmeisesti pidempään. Siitä on jalostettu paljon eri lajikkeita ja kukkivana myytävät tanakat tupsulaventelit ovat kivan näköisiä patiokasveja.


Laventelit pitävät aurinkoisesta paikasta ja hiekkaisesta hieman kuivahkosta mullasta. Kuivumaan niitä ei kannata kukkivana päästää, mutta tänä kesänä kuivuus ei olekaan ollut mikään ongelma. Laventelit kannattaa sijoittaa siten, että niitä tulee hypisteltyä aina ohimennessä - muuten yksi tämän kasvin tärkeä ominaisuus jää kokonaan huomiotta.

Mutta mihin kummaan laventelia oikeasti voi käyttää? Voisiko joku kertoa, sillä minulla ei ole aavistustakaan.

10 kommenttia:

 1. Tuosta hypistelystä tuli mieleen, että nehän voisi kuivattaa ja tehdä tuoksupusseja joita voi laittaa vaikka liinavaatekaappiin ja sitten lakanat tuoksuu hyvälle:)
  Voi, voi yksi harmillinen asia tästä teidän blogista seuraa - nimittäin se, että minne näitä kaikkia ihanuuksia voisi istuttaa. Aina kun tulee uusi kasvi esittelyyn sitä alkaa haluamaan ja tontti jo nyt pursuaa.

  VastaaPoista
 2. Oletko kokeillut tuollaisia tuoksupusseja? Ne kuulostaa hienoilta, mutta mahtaako niistä oikeasti riittää tehoa..

  Ehkä tämä kasvien esittely tulee vähän turhan kovalla tykityksellä, mutta silloin on blogattava kun motivaatio on huipussaan. Ja toisaalta juuri nyt ovat todella monet kasvit parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut tuoksupusseja ja oikeasti en tiedä mitä niihin käytetään, tuli vain mieleen, koska lavendelli on tuoksu. Näen kyllä mielessäni enemmänkin "mummojen" näitä pusseja kyhäilevän :):D
   Ei missään tapauksessa ole tyrkyttämistä, älä vain lopeta esittelyä. Tarkoitin tuon heiton huuleksi, koska esitelmät on niin hyviä, että kasvista tulee haluttava. Tämänlaista blogia tänne kaivataan, kyllähän jokainen osaa ottaa kuvan ja sanoa että tämä se ja se, mutta kuinka moni osaa kertoa siitä kasvista niin, että vähemmän ammattitaitoinenkin haluaa hankkia sellaisen ja yrittää kasvattaa sitä.

   Poista
  2. Seija, meille sopii ihan hyvin mummojen jutut. Näkisitpä meidän viime talven jouluiset neulepallokokoelmat, joita mökillä väkersimme ;). Itse asiassa laventelipusseja voisi kokeilla, koska mökin laatikoissa talven lojuvat vaatteet tuoksuvat aika ummehtuneille. Tosin tuoksupusseista ei välttämättä riittäisi tehoa puoleksi vuodeksi.

   Kyllä näitä kasvikuvauksia on tulossa - haluttiin tai ei. Yritän kuitenkin pitää kuvaukset hyvin lyhyinä, sillä kirjoissa sitten kerrotaan pidemmän kaavan mukaan kasvien olosuhde- ja hoitovaatimukset.

   Poista
 3. Kiitos visiitistä blogissani, tulin heti vastavierailulle. Mielenkiintoinen blogi teillä ja yksi hauska yksityiskohta on tonttinne koko, joka on sama kuin meidän rivitalon puutarha! Siispä liityin lukijaksi ja otanpa osoitteen myös omalla blogilistalleni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pirkko,

   ja kiva kun tykkäsit. Meidän pihan koko on siis 430 m2, josta tuo blogin osoitekin siis tulee. Vaikka pihan kokoa aluksi pitää pienenä, saa siihen mahtumaan vaikka ihan riittävästi erilaisia kasveja ja muita puutarhaelementtejä.

   Aurinkoista loppukesää Sinulle!

   Poista
 4. Kyllä laventelissa riittää tehoa tuoksupusseihin. Kaupallisissa tuoksupussukoissa on tietysti runsaasti laventeliöljyä, ja yhtä voimakkaaseen tuoksuun ei pääse pelkällä kuivatulla laventelilla. Mutta kumminkin.

  VastaaPoista
 5. Yksi puutarhakuumeinen löysi tiensä tänne googlen kautta. Laventelin tuoksusta pitävänä, olen tehnyt noita tuoksupusseja. Ihan kohtalaisen hyvin niissä riittää tuoksua mielestäni. Kauniita kuvia blogissanne. Jännittävää puutarhavuotta 2013!

  VastaaPoista
 6. Kiva kun kävit. Hyvää puutarhavuotta Sinullekin!

  VastaaPoista
 7. Laventelista vielä sen verran, että se on eteerisenä öljynä ominaisuuksiltaan hyvin rauhoittava, jännityksiä ja ahdistuksia poistava ja mieltä virkistävä tuoksu. Lisäksi laventeli on tulehduksia ehkäisevä, antiseptinen. Sitä voi esim. laittaa öljyn sekaan tuoreena, murskattuina lehtinä, antaa seistä muutaman päivän, ja käyttää öljyn vaikkapa hierontaan. Tai jos käyttää esim. kaupassa myytävää avocadoöljyä, se sopii myös ihonhoitoon. Sitä voi myös hauduttaa kiehuvalla vedellä ja käyttää veden jäähtyneenä vaikkapa kasvojen huuhteluvetenä, tai liottaa kylpyveteen, jos sattuu omistamaan ammeen.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...