maanantai 23. heinäkuuta 2012

Ruusunätkelmä - kuin monivuotinen tuoksuherne

Tuoksuherneitä (Lathyrus odoratus) kasvatetaan "oikeaoppisesti" meillä harvoin. Niiden siemeniä ostetaan helposti, mutta loppujen lopuksi siemenet tökitään joko kasvimaan reunalle tai sitten johonkin kesäkukka-astiaan. Jotta tuoksuherneet pääsevät näyttämään minkä takia niitä on jo vuosisatoja jalostettu, pitää ne huolellisesti esikasvattaa, latvoa, istuttaa hyvään paikkaan ja tukea riittävän hienolla köynnöstuella. Tuoksuherneistä pitääkin kirjoittaa lisää myöhemmin.

Ruusunätkemä (Lathyrus latifolius) muistuttaa monella tapaa tuoksuhernettä, mutta on puutarhurin kannalta kätevämpi kasvi, sillä se on monivuotinen. Jonain talvina se saattaa meillä kuolla, mutta se kannattaa silloin hankkia pihaan uudestaan. Siitä on olemassa monia lajikkeita, joista meillä on 'White Pearl'. 


'White Pearl' ei näytä tekevän (juuri) lainkaan palkoja, joten kasvi jaksaa kukkia syksyyn asti. Tuoksuherneethän ainakin meidän kokemuksen mukaan lopettavat kukinnan heti, jos kuihtuneita kukintoja ja kehittyviä palkoja ei poista muutaman päivän välein.

Meidän ruusunätkelmien tukena on muutama omenapuun oksista roikkuvia naruja. Sitä pitää hieman auttaa kiipeämisessä, mutta jo nyt kasvit ovat pari metriä korkeita ja niissä on runsaasti kukintoja. Talveksi versot kuolevat ja lehtiruusukkeen päälle laitamme muutaman kuusen oksan lunta keräämään ja suojelemaan kevätauringolta, Tuholaisia ruusunätkelmässä ei ole ollut.

1 kommentti:

 1. bar cartridge holder likewise recommends doing problem, to a level,
  and some testament experience no outcome whatsoever.
  some starchy carbs are step by step re-introduced, on remedies that you can incorporate in your
  lifestyle to get your aphrodisiacal legs indorse.
  sad, there is no or weeks are set by in which one just grub a specific diet
  to the expulsion of all others.

  Here is my homepage Coffee Home Grinds Cellulite Treating
  Also see my web site: Coffee Home Grinds Cellulite Treating

  VastaaPoista
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...