maanantai 23. heinäkuuta 2012

Jättiläisperennoja, osa 1: mustapäivänhattu

Vierailimme muutama vuosi sitten Tommolan tilalla, joka on kyllä suosittelemisen arvoinen paikka erityisesti kirsikoiden kypsymisen aikaan. Oikea ammattimainen kirsikkaviljelmä Suomessa ja vieläpä noinkin pohjoisessa on todella ainutlaatuista. Kirsikkaviljelmän lisäksi heillä on taimitarha ja muun muassa suuri perennanäytemaa.

Näimme siellä kaksi "jättiläisperennaa" vierekkäin ja ihastuimme niiden yhdistelmään. Ja pitihän ne tietysti saada myös omaan pihaan. Ensimmäinen niistä on mustapäivänhattu (Rudbeccia occidentalis). Se kasvaa reilusti yli kaksi metriä korkeaksi ja sillä on todella omituisen näköiset kukat. Kukkien terälehdet puuttuvat ja niiden sijassa kukkaa kehystää vain vihreät verholehdet. Kukinto on tummanruskea pötkylä, joka kasvaa pituutta vanhetessaan. Kukinnot huojuvat versojen kärjissä, joten niitä joutuu pakostakin "ihailemaan" alaviistosta katsoen.

Kuvasta ei saa ihan oikeaa käsitystä miltä mustapäivänhattu näyttää, sillä kukintoja tulee katsottua  aina alaviistosta.

Pidän suurikokoisista perennoista jo siitäkin syystä, että niiden kasvuvoima on mykistävää. Suuret kasvit helposti istutetaan muiden kasvien taakse, mutta toisaalta minua viehättää päästä korkeiden kasvien aivan viereen seisomaan, sillä silloin niiden koko käy vieläkin paremmin selville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...